Monumente Uitate
Monumente Uitate
HOME / MONUMENTE UITATE
2008 – Prezent
Direcția de activitate
Cercetare, promovarea patrimoniului, protejarea patrimoniului
Finanțare
Acest proiect a beneficiat de finanțare nerambursabilă AFCN în 2012 și a fost susținut de UAR și OAR.
Pagină proiect
Monumente Uitate este un proiect cultural al cărui scop îl constituie inventarierea castelelor și conacelor de pe actualul teritoriu al României, creșterea notorietății acestora în rândul publicului larg și crearea unui spațiu de dialog între specialiști, beneficiari și pasionați ai acestui segment de patrimoniu.
Obiectul de studiu al proiectului Monumente Uitate este constituit din fostele reședințe extraurbane ale elitelor locale, ce datează din secolul al XVI-lea până în prima jumătate a secolului al XX-lea. În consecință, acestea prezintă o mare varietate stilistică, ce îmbină expresiile consacrate vest-europene cu elemente locale, rezultând astfel o arhitectură originală. Stilurile arhitecturale întâlnite diferă în funcție de epoca și zona în care clădirile au fost construite și se încadrează în Renaștere, Baroc, Neoclasicism, Romantism, Eclectism, stilul Neo Românesc și chiar Art Nouveau, Art Deco sau Modernism. În România se păstrează astăzi în jur de 1000 de astfel de ansambluri. Acestora li se adaugă alte numeroase reședințe dispărute de-a lungul timpului, dar ale căror imagini și istorie se păstrează încă. Acestea constituie o componentă aparte a patrimoniului construit național, insuficient cunoscută sau valorificată astăzi.
Procesul de inventariere a început în anul 2008, în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. De atunci, patru generații de voluntari, studenți ai Facultății de Arhitectură, au contribuit la arhiva proiectului cu informații privind reședințele nobiliare extraurbane din Transilvania, Crișana și Maramureș. În 2012, coordonatorii proiectului, alături de alți tineri specialiști în domenii conexe, au decis să înființeze Asociația ARCHÉ, proiectul fiind dezvoltat și extins, pe parcursul următorilor trei ani, la nivelul întregului teritoriu al României.
Principalul rezultat al proiectului este arhiva online www.monumenteuitate.org ce oferă gratuit imagini, informații generale, istorice și de arhitectură, precum și reprezentări grafice ale reședințelor, clasate sau nu ca monumente istorice, din Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova. Arhiva a fost concepută pentru a răspunde cerințelor tuturor celor interesați de patrimoniul cultural, dar mai ales cu scopul de a populariza subiectul protecției monumentelor istorice în cadrul societății în general.